Marani Khvanchkara jest czerwonym półsłodkim winem pochodzącym z Gruzji. Khvanchkara oznacza szczególny rejon uprawy winorośli, z apelacją i gwarancją pochodzenia. Marani Khvanchkara powstaje z kupażu dwóch szczepów po połowie, a są nimi Aleksandreuli oraz Mujuretuli.
Wino charakteryzuje się rubinowym kolorem oraz eleganckimi aromatami jeżyn, dzikiej róży, rodzynek i migdałów. Zachowana równowaga pomiędzy naturalnym aromatem, słodyczą i kwasowością oraz delikatność sprawiają, że wino jest świeże i posiada łagodny, bogaty smak.
Polecane do deserów lub jako aperitif.
Temperatura serwowania: 12-14 °C
- Pojemność
- 0,75L
- Kraj
- Gruzja
- Zawartość alkoholu
- 10,1%-15%
- Kolor wina
- Czerwone
- Musujące
- n/d
- Region wina
- Khvanchkara
- Szczepy wina
- Aleksandreuli / Mujuretuli