Prosecco
Filtruj produkty w tej kategorii:
Wino prosecco
Za sprawą niezwykłej lekkości, orzeźwiającego smaku i subtelnych bąbelków, Prosecco podbija serca miłośników wina na całym świecie. Prosecco to wino musujące, pochodzące regionów Wenecji Euganejskiej oraz Friuli-Wenecji Julijskiej, czyli z północno-wschodnich Włoch.
Wino musujące Prosecco produkowane jest z winogron szczepu Glera. Ten szczep Vitis vinifera (winorośli właściwej) rosnący głównie w regionie Veneto był dawniej nazywany właśnie szczepem Prosecco, ale nazwa została zmieniona ze względu na to, że Prosecco w 2009 r. zyskało status DOC (Denominazione di Origine Controllata), czyli Chronionego Oznaczenia Geograficznego. To oznacza, że nazwą Prosecco może być nazwane tylko i wyłącznie wino pochodzące z ww. regionu północno-wschodnich Włoch.
Oprócz Prosecco DOC można spotkać też Prosecco DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Oznaczenie DOCG dotyczy najwyższej kategorii win musujących pochodzących z obszarów Conegliano-Valdobbiadene i Asolo.
Smak Prosecco charakteryzuje się owocowym bukietem, lekkością i świeżością. Wino Proseco jest nie tylko bardzo smacznym winem, jest też przystępne cenowo i pasuje do wielu potraw!
Wytrawne, półwytrawne, słodkie... poznaj rodzaje wina Prosecco
Poziom wytrawności określa się na podstawie zawartości cukru resztkowego w litrze wina Prosecco. Zacznijmy od wina z najmniejszą ilością cukru, czyli brut nature — ten rodzaj wina Prosecco zawiera mniej niż 3 g cukru/litr. Następne w kolejności jest extra brut, w którym zawartość cukru nie przekracza 6 g/litr. Nieco słodsze jest Prosecco brut, które może zawierać maksymalnie 12 g cukru w litrze wina. Powyżej pułapu 12 g cukru/l, ale poniżej 17 g/l jest Prosecco extra dry. W zakresie od 17 do 32 g cukru/litr mieści się Prosecco dry, a w zakresie 32-50 g/l Proseco demi sec (półsłodkie). Najsłodszy rodzaj to Prosecco dolce, co z włoskiego znaczy po prostu słodkie.
Wytrawne wino prosecco polecane jest m.in. do owoców morza, a słodsze doskonale podkreśli smak delikatnych deserów.
Poziom nasycenia dwutlenkiem węgla, czyli rodzaje bąbelków
W winach Prosecco są bąbelki, ale czy zawsze? Czy mogą mieć różną intensywność? Spieszymy z odpowiedzią. Pod względem zawartości dwutlenku węgla Prosecco dzielimy na trzy kategorie:
● Prosecco tranquillo — rodzaj, który nie zawiera bąbelków. Nazwa jest bardzo obrazowa i trafna, ponieważ w dosłownym tłumaczeniu z włoskiego jest to Prosecco spokojne.
● Prosecco frizzante — to wino perliste, określane też jako delikatnie musujące lub czasami półmusujące.
● Prosecco spumante — to najbardziej popularny rodzaj, czyli musujące wino.
Jaką metodą produkowane jest prosecco?
Prosecco zyskuje swoje bąbelki dzięki metodzie Charmata, która znacząco różni się od klasycznej metody szampańskiej, w wyniku której wytwarzany jest — jak sama nazwa wskazuje — szampan. Winogrona szczepu Glera są zbierane stosunkowo wcześnie, aby zachować charakterystyczny świeży, lekko kwaśny smak, a następnie są poddawane podwójnej fermentacji, z czego drugi etap odbywa się w metalowych zbiornikach. Szampan przechodzi drugą fermentację w butelce. Metoda Charmata pozwala uzyskać zupełnie inny smak oraz wpływa na cenę — dzięki niej w przypadku Prosecco cena jest niższa.
Wino prosecco — cena
Przeglądając ceny w sklepach internetowych i stacjonarnych, można zauważyć, że w przypadku Proseco cena jest konkurencyjna w stosunku do win musujących produkowanych metodą szampańską. Jeśli chcesz przenieść się do Włoch, wystarczy, że zaopatrzysz się w butelkę tego wyjątkowego wina. Kupując dowolny (wytrawne prosecco, różowe prosecco, białe proseco itp.) rodzaj Prosecco, cena, jaką musisz ponieść, może zaczynać się już od około 30-40 zł za butelkę! Cena Prosecco sięga wyższych pułapów jeśli na butelce jest określenie Prosecco DOC, Prosecco DOCG czy wyjątkowe Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze.