Tennessee whiskey to odmiana amerykańskiego bourbonu, która powstaje na określonym obszarze Stanów Zjednoczonych. Nie uwarunkowania geograficzne stanowią o wyjątkowości trunku, ale smak - jeszcze delikatniejszy niż w przypadku klasycznego bourbonu. W tej kategorii króluje marka Jack Daniel’s, będąc zarazem jedną z najpopularniejszych na świecie.
Tennessee Whiskey
Filtruj produkty w tej kategorii:
Wyjątkowa
Chyba nie ma osoby, która nie słyszała o Tennessee whiskey. Oczywiście duża w tym zasługa marketingu stojącego za marką Jack Daniel’s. Choć nie jest to jedyna destylarnia pochodzącą z regionu USA, z pewnością może poszczycić się największą rozpoznawalnością. W przeciwieństwie do szkockiej whisky to nie uwarunkowania geograficzne mają wpływ na smak, a proces zwany charcoal mellowing.
Charcoal mellowing
Czym jest wspomniany proces produkcji? Charcoal mellowing to powolna filtracja kukurydzianego destylatu przez kolumnę węgla drzewnego. Proces ten zazwyczaj trwa kilka dni, po czym alkohol zamykany jest w dębowych beczkach. Niektóre z Tennessee whiskey po okresie leżakowania ponownie przepuszczane są przez warstwę klonowego węgla drzewnego. W efekcie smak uzyskanego destylatu jest jeszcze łagodniejszy niż u klasycznego bourbone’a.
A imię jego: Jack
Nie da się ukryć, że współcześnie słysząc Tennessee whiskey mamy przed oczami markę Jack Daniel’s. Poza rozpoznawalną butelką z charakterystycznym “Old No. 7”, istnieje cała gama wersji smakowych lub edycji limitowanych, poświęconych znanym postaciom lub wydarzeniom. Każda z nich zaskakuje zmyśloną kompozycją smakową, podkreślając wyjątkowość marki Jack Daniel’s oraz niezwykłego talentu do tworzenia kolejnych produktów z serii.