Jack Daniel’s Tennessee Whiskey to najpopularniejsza amerykańska whiskey produkowana od 1866 roku. Jej unikalny smak zawdzięczany jest prawie 10- dniowej filtracji destylatu przez 3- metrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Proces nadaje produktowi niezwykle gładki i lekko słodki smak z wyczuwalnymi nutami dymu węgla drzewnego.
Whiskey Jack Daniel's — krótki zarys historii kultowego alkoholu
Jack Daniel, a właściwie Jasper Newton Daniel, w 1864 r. poznał tajniki destylacji, które przekazał mu Dan Call — pastor, który zajmował się również produkcją alkoholu. Wielebny Call to nie jedyna osoba, która przyczyniła się do powstania jednej z najbardziej rozpoznawalnych marek whiskey na całym świecie — w procesie uczestniczył również jego niewolnik, Nathan "Nearest" Green, który później został zatrudniony przez "Jacka" na stanowisku, które w dzisiejszych czasach nazywane jest Master Distiller. Daniel, Call i Green — to dzięki nim, w 1866 r. w Lynchburgu, powstała pierwsza zarejestrowana destylarnia w USA.
W 1907 r. losy destylarni gwałtownie się zmieniły — Jack Daniel zmarł z powodu powikłań po urazie stopy. Pojawia się więc pytanie: kto został następnym właścicielem świetnie prosperującego biznesu? Założyciel nigdy się nie ożenił i nie pozostawił po sobie potomków, którzy mogliby odziedziczyć destylarnię, dlatego trafiła ona w ręce jego siostrzeńca — Lemuela "Lema" Motlowa. Lem odziedziczył nie tylko destylarnię, ale wszystkie związane z nią wyzwania — nastały czasy prohibicji, Wielkiego Kryzysu i Wojen Światowych...
W 2016 roku obchodziliśmy 150. rocznicę powstania najstarszej destylarni w USA, oryginalna whisky Jack Daniel's Old no 7 jest dziś obecna na półkach sklepowych, w barach i w domach koneserów — to doskonały dowód na to, że nowi właściciele sprostali wyzwaniom i utrzymali biznes przy życiu. Dziś Jack Daniel's należy do koncernu Brown-Forman.
Jak whiskey Jack Daniel's zyskuje swój wyjątkowy smak?
Jack Daniels 0.7 L i butelki o innych pojemnościach wypełniane są wyjątkowym trunkiem. Bazą, z której powstaje Jack Daniel's Tennessee Whiskey, jest woda pochodząca ze źródła w Lynchburgu. Do bazy dołącza zacier z żyta, jęczmienia oraz — co charakterystyczne dla amerykańskiego whiskey — kukurydzy. "Surowa" 70-procentowa whiskey Jack Daniel's zaczyna zyskiwać swój niepowtarzalny smak dzięki procesowi "charcoal mellowing", czyli filtrowaniu przez bardzo grubą (ponad 3-metrową!) warstwę węgla drzewnego, wytworzonego z klonu cukrowego. Kolejnym i być może najważniejszym elementem składowym smaku, który znamy z butelki Jack Daniels 0.7 L, jest...czas. Przefiltrowany trunek trafia do beczek z białego dębu i pozostaje zamknięty do momentu, w którym wykwalifikowani degustatorzy uznają, że destylat osiągnął charakterystyczny smak whisky Jack Daniel's. Cena butelki jest w 100% zrozumiała i adekwatna do poziomu złożoności całego procesu i dbałości o szczegóły.
Jack Daniel's — cena
Kultowa Tennessee whiskey jest produkowana w wielu wariantach, które różnią się cenami. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów, które pomogą zobrazować zakres cen whiskey marki Jack Daniel's.
W przypadku kultowej, ozdobionej czarno-białą etykietą butelki Jack Daniel's 0,7 cena oscyluje w okolicach 100 zł. Jack Daniel's Single Barrel o tej samej pojemności — 700 ml — kosztuje więcej, bo od 200 do 300 zł, a whiskey Jack Daniel's Honey 0,7 L kupisz zazwyczaj za nieco więcej niż klasyczny wariant, czyli nieco więcej niż 100 zł. Oczywiście istnieje dużo więcej wariantów whisky Jack Daniel's, cena zmienia się w zależności od pojemności butelki, czasu dojrzewania i dodatków smakowych.
- Pojemność
- 0,7L
- Zawartość alkoholu
- 30,1%-40%
- Wiek
- n/d
- Kraj
- USA
- Typ whisk(e)y
- Tennessee Whiskey
- Region whisk(e)y
- Tennessee