Bowmore 21-letni Pedro Ximénez Finish
Najstarsza działająca destylarnia na Islay, Bowmore, została założona w 1779 roku i jest obecnie uważana za jeden z najpopularniejszych słodów nie tylko na Islay, ale w całej Szkocji. Destylarnia została przejęta przez Stanleya P. Morrisona w 1963 roku, zapoczątkowując erę kultowych single maltów, w tym legendarnego Black Bowmore, uznawanego przez wielu za genezę kolekcjonowania whisky, butelkowanego w 1995 roku. Destylarnia została kupiona pod kontrolą Suntory rok wcześniej (byli udziałowcami od 1989 roku) i pozostaje jedną z najbardziej kolekcjonerskich marek szkockiej whisky. Bowmore jest jedną z nielicznych pozostałych szkockich destylarni, która używa własnych słodowni podłogowych, zapewniając im 40% swoich potrzeb.
Ten ekskluzywny produkt został wydany w 2019 roku, ten Bowmore był najpierw leżakowany w tradycyjnych beczkach po bourbonie, zanim został wykończony w beczkach po hiszpańskiej sherry Pedro Ximénez.
Gratka dla kolekcjonerów, gdyż powstało tylko 2500 butelek.
Aromat: lekki dym, piękne skórzane nuty, owocowo-słodki, daktyle, rodzynki, śliwki, dżem, świeże nuty drzewne
Smak: energiczny, pikantne nuty drzewne, kremowo-słodki, nuty sherry, owoce ciemne, delikatny dym, gorzka czekolada, trochę skóry
Finisz: długi, lekko pieprzny i pikantny, słodkie, trochę skóry, nuty drzewne
- Pojemność
- 0,7L
- Zawartość alkoholu
- 40,1%-50%
- Wiek
- 21-letnia
- Region whisk(e)y
- Islay
- Kraj
- Szkocja
- Typ whisk(e)y
- Single Malt