Nazwa „Kanekou” wskazuje na historyczne znaczenie i nawiązyje do długiej spuścizny destylarni Shinzato. Założona w 1846 roku destylarnia Shinzato jest najstarszą istniejącą gorzelnią na Okinawie i jest jednym z pierwszych licencjonowanych producentów „awamori” w starożytnej erze Królestwa Ryukyu (1429-1879).
Awamori to tradycyjny trunek Okinawy, który ma ponad 500 lat. Był to prestiżowy napój, którym cieszyła się szlachta Królestwa Ryukyu, a także był powszechnym hołdem dla dynastii Qing i szogunatu Tokugawa.
Destylarnia Shinzato działała wówczas pod nazwą „Kanekou”, z której powstała nazwa na etykiecie „Kanekou Whisky”.
Ta czcigodna destylarnia od setek lat pozostaje wierna swojemu mottu „Wajo Ryoshu” (w tłumaczeniu: „dobre wino, warzone w duchu harmonii”).
W skład tej doskonałej whisky wchodzą tylko whisky słodowa i pszeniczna, które dojrzewały trzy lata, oraz whisky ryżowa, która dojrzewała dłużej niż 8 lat w beczkach po winie sherry.
Aromat: Słodki nektar, słodka śmietanka, dużo cytrusów, ananasa i owoców tropikalnych.
Smak: Mineralny, cytrusowy, cukier imbirowy.
Finisz: Długotrwały, lekko słodki.
- Pojemność
- 0,7L
- Zawartość alkoholu
- 40,1%-50%
- Wiek
- n/d
- Typ whisk(e)y
- Blended