do kasy suma: 0,00 zł

 

Prosecco jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i najchętniej wybieranych alkoholi na całym świecie. Pochodzące z Włoch wino musujące słynie z delikatnego, pełnego owoców i rześkiego smaku, nadając się tym samym na różne okazje. Zamknięte w butelce delikatne bąbelki potrafią zawrócić w głowie niejednemu - nie tylko wskutek nadmiernego spożycia. Jeśli szukasz wyjątkowego alkoholu na wyjątkowe okazje, dostępne w naszym sklepie wino musujące Prosecco będzie trafioną propozycją - zarówno wytrwane jak i półwytrawne.

Prosecco

Po bąbelkach je poznacie - czym charakteryzuje się Prosecco?

Nazwa Prosecco - podobnie jak w przypadku innych gatunkowych alkoholi, skrywa w sobie charakterystyczne dla siebie cechy. Co za tym idzie, nie każde butelkowane wino może poszczycić się takim nazewnictwem. Jakie kryteria musi zatem spełnić trunek, by stał się Prosecco?

Wyróżnić możemy trzy najważniejsze kryteria. Po pierwsze - pochodzenie. Omawiane musujące wino Prosecco musi być wytwarzane we Włoszech. Podobnie jak w przypadku francuskiego szampana, również tutaj dużą wagę przywiązuje się do obszaru, na jakim powstaje alkohol. Prosecco głównie produkowane jest w regionie Veneto (Wenecja Euganejska), położonym na północy Włoch. Niektóre wina Prosecco powstają jednak nieco dalej na wschód, bo w Friuli-Venezia Giulia. Elementem wspólnym dla obu regionów jest pochodzący stamtąd szczep winogron, który jest również drugim z omawianych kryteriów.

Prosecco w głównej mierze produkowany jest z odmiany Glera, dzięki której to włoskie wino musujące jest tak orzeźwiające. Chcąc dodać inne szczepy winogron należy pamietać, że nie mogą one przekroczyć 15% udziału w trunku. Ostatnie z kryteriów dotyczy metody wytwarzania, nazywanej metodą Charmata.

Glera i Charmata - sekret wyjątkowego smaku

Choć Prosecco często traktowane jest jako tańsza alternatywa dla francuskiego szampana, włoskie wino rozkochuje w sobie swym smakiem, aromatem i delikatnością. Główną tego zasługą jest odmiana winogron Glera, z których powstaje trunek. Nie bez znaczenia jest również wytwarzanie metodą Charmata, przez Włochów zwaną również Martinotti. Na czym polega?

W pierwszej kolejności przygotowywany jest most winny, który na okres ok. tygodnia poddawany jest pierwszej fermentacji. Po tym czasie alkohol zamykany jest w zbiornikach ciśnieniowych, gdzie po zamknięciu przebiega druga fermentacja. To właśnie w tym etapie tkwi największa różnica pomiędzy stojącą za Prosecco metodą charmata a szampańską, gdzie dla szampana druga fermentacja wina zachodzi w butelkach. W trakcie procesu drożdże konsumują cukier, czego produktem jest dwutlenek węgla i bąbelki. Po kilku tygodniach zbiorniki zostają otwarte, a Prosecco poddane zostaje filtracji i stabilizacji. Ostatecznie wino musujące rozlewane jest do butelek.

Sekret tkwi w smaku

Jak smakuje wino Prosecco? Choć każdą butelkę charakteryzuje nico inny aromat czy akcent smakowy, wszystkie wina musujące są lekkie, owocowe i raczą subtelnymi bąbelkami. Główne różnice wynikają z jakości smaku i wykorzystanych składników, ilości bąbelków oraz ilości cukru. Biorąc pod uwagę jakość, będą to przede wszystkim:

  • Prosecco DOC - podstawowy rodzaj Prosecco, produkowany zgodnie z przepisami określonymi przez DOC (Denominazione di Origine Controllata).

  • Prosecco DOCG - Prosecco najwyższej jakości, produkowany zgodnie z przepisami określonymi przez DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Poziom musowania i ciśnienia w butelce pozwala wyszczególnić dwa główne rodzaje wina prosecco:

  • frizzante - wino delikatnie musujące, o prostszej strukturze, najczęściej owocowo-kwiatowe, idealny aperitif do dań kuchni włoskiej lub na nieformalne spotkania

  • spumante - najpopularniejsza forma, zdecydowanie bardziej musujące prosecco, zamykane charakterystycznym korkiem z charakterystycznym koszyczkiem.

Pod względem wyczuwalnej w smaku słodyczy wyróżnić możemy takie rodzaje wina jak:

  • Prosecco Brut - wino o niskiej zawartości cukru, traktowane jako wytrawne,

  • Prosecco Extra Dry - ćwierćsłodkie Prosecco, pomiędzy winem półwytrawnym a półsłodkim. Na Polskich półkach najczęściej jednak widnieje pod jedną lub drugą nazwą i jest zdecydowanie najpopularniejszą formą trunku,

  • Prosecco Extra Brut - wino musujące o bardzo wytrawnej strukturze, przez co też jest rzadko spotykane,

  • Prosecco Dry - najsłodsze z włoskich musujących win, niemniej trudnodostępne i mniej popularne od wersji Brut czy Extra Dry.

Na różnych forach pojawia się również słodkie "dulce", ale w rzeczywistości mylnie przypisywane jest ono do Prosecco. W rzeczywistości jest to jedno z hiszpańskich win Cavai nie powinno być łączone z produkowanym we włoszech winem musującym.

Nie tylko na karnawał

Wino musujące Prosecco sprawdza się przy wielu okazjach - nie tylko w trakcie hucznego świętowania. Szczególnie w formie delikatnie musującego frizzante, alkohol ten doskonale odnajduje się w towarzystwie przystawek, np. z owocami morza, sushi, serami i wędlinami. Z uwagi na to, jak delikatne jest Prosecco, tzw. włoski szampan idealnie pasuje do dań na bazie owoców, jak również lekkich dań mięsnych, np. kurczaka, ryb czy owoców morza.

Jak podawać Prosecco? Najlepiej pić je w wąskich kieliszkach, jak przystało na wina musujące. W tej formie najczęściej podawane jest Prosecco Extra Dry - stały towarzysz rodzinnych imprez czy spotkań z przyjaciółmi. Wyjątek stanowi wytrawne wino musujące Brut, które nie tylko sprawdza się jako aperitif, ale także jako składnik drinków. Przykładem może być butelkowane Martini Prosecco, które idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami popularnego Aperol Spritz. Produkowane we Włoszech wino musujące warto również schłodzić lodem i zmieszać z owocami - towarzystwo cytryny czy truskawki oraz listków mięty postawi na nogi w upalne dni. Do drinków polecamy również sięgnąć po delikatne, różowe Casa Gheller Prosecco, które za sprawą niepowtarzalnych aromatów kwiatów, owoców oraz z nutą malinową uświetni niejeden alkoholowy koktajl.

Tańsze, nie znaczy gorsze

Z uwagi na wysoką popularność na całym świecie, do porównania stawia się najczęściej prosecco oraz szampan. Choć francuski trunek szczyci się większą złożonością aromatu, idzie to również w parze z wysoką ceną. Produkowane we Włoszech Prosecco, choć nieco prostsze, również może pochwalić się wyjątkowym, smakiem - zarówno wytrawne jak i półwytrawne. Delikatny trunek nie tylko aromaty kwiatów i owoców, ale także cena - znacznie przystępniejsza, nie umniejszając jakości wina.

Niezależnie od wyboru - czy sięgniesz po lekkie, słodkie i pełne owocowych nut Extra Dry czy też stonowane, cytrusowe Brut - każde z włoskich win Prosecco z pewnością trafi w upodobania Twoje oraz gości. Skorzystaj z wyjątkowej oferty w naszym sklepie i dobierz rodzaj wina takiego jak lubisz - półwytrawne lub wytrawne.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium