Starka 21YO - potocznie zwana polską whisky. Starka jest produkowana z żyta, podczas gdy szkocka jest produkowana ze słodu jęczmiennego, bourbon musi stanowić 51% kukurydzy a irlandzka whisky jest wytwarzana zarówno z jęczmienia słodowanego, jak i niesłodowanego.
Podobnie jak whisky, Starka 21YO powstaje w procesie destylacji, oraz dojrzewa w dębowych beczkach przez 21 lat. Czas, w którym alkohol kontaktuje się z drewnem, nadaje mu kolor i smak.
Starka to rodzaj destylowanego napoju alkoholowego wytwarzanego ze sfermentowanego zacieru żytniego. Tradycyjnie Starka jest wytwarzana z naturalnego (do 2 destylacji, bez rektyfikacji) spirytusu żytniego i dojrzewa w dębowych beczkach z niewielkimi dodatkami liści lipy i jabłoni.
Starka jest duchem, który powstał w XV wieku na terenie Rzeczypospolitej Obojga Narodów, obszaru dzisiejszej Polski, Litwy i zachodniej Rosji.
- Pojemność
- 0,7L
- Kraj
- Polska
- Zawartość alkoholu
- 30,1%-40%