do kasy suma: 0,00 zł

Znane nieznane - tajemnice sukcesu wina Prosecco

Znane nieznane - tajemnice sukcesu wina Prosecco

Wino Prosecco to jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie. Musujący trunek o włoskim rodowodzie wyróżnia łagodny, owocowy smak, przyjemna słodycz i delikatne bąbelki. Nie bez powodu więc zestawiany jest z szampanem - luksusowym trunkiem, które choć posiada niezwykle głęboki i bogaty smak, jest też zdecydowanie droższe. Oto kilka faktów, które stoją za popularnością Prosecco.

Smak, który ciężko zapomnieć

Wino musujące Prosecco wyróżnia lekki i orzeźwiający smak. Często spotykanymi w trunku akcentami są jabłko, gruszka, brzoskwinia czy cytryna. Zależnie od metody produkcji, wino Prosecco może charakteryzować się również delikatnymi nutami kwiatów a nawet ziół, co czyni je niezwykle przystępnym i często trafia na listę ulubionych alkoholi.

Delikatne bąbelki

Prosecco jest nietypowym winem musującym. Znajduje to swoje uzasadnienie w metodzie produkcji, nazywanej metodą Charmata (lub Martinotti). W przeciwieństwie do tradycyjnego sposobu, jakim przygotowywany jest chociażby szampan, tu proces fermentacji nie przebiega w butelkach, a w kadzi. Zauważalną różnicą jest delikatna i subtelna struktura musująca. Ponadto - stosując metodę Charmata - możliwe jest wytwarzanie win o zróżnicowanym stopniu nagazowania.

Różnorodność

Nie ma chyba drugiego rodzaju alkoholu w grupie musujących o takiej różnorodności co wino Prosecco. Poza rozróżnieniem na jakość (DOC lub DOCG) spotkamy się również z podziałem względem:

  • nagazowania,

  • słodyczy.

W pierwszym z wymienionych przypadków prym wiodą dwie formy - frizzante, czyli wino delikatnie musujące, spotykane najczęściej w butelkach z nakrętką, idealne jako aperitif do różnych potraw; oraz spumante, będące bardziej nagazowanym Prosecco, zamykane w butelkach z charakterystycznym koszyczkiem i korkiem. Z kolei rozróżnienie na wyczuwalną słodycz wyodrębnia takie wina jak:

  • Prosecco Brut,

  • Prosecco Extra Dry.

Co ciekawe, spotkać też można warianty powyższych rodzajów, takie jak Extra Brut (bardzo wytrawne) oraz Dry (najsłodsze spośród włoskich win).

 

Choć powyższa lista robi wrażenie, należy ponownie przyjrzeć się metodzie powstawania wina Prosecco. Zasada produkcji dopuszcza dodanie innych rodzajów winogron, o ile ich zawartość nie przekroczy 15% całej zawartości trunku. W połączeniu z różnymi winami względem zawartości cukru czy nagazowania otwiera to szereg możliwości dla producentów, na czym zyskują konsumenci.

Cena czyni cuda

Nie da się ukryć, że w dobie szalejących wzrostów cen coraz częściej zaglądamy do portfela, sprawdzając jego zasobność. Nieobojętne są też ceny alkoholi. W przypadku win musujących, różnica pomiędzy Prosecco a szampanem jest dość duża, przemawiając na korzyść włoskiego wina musującego. Powodem tego jest przede wszystkim metoda Charmata - znacznie tańsza od tradycyjnej - która pozwoliła produktowi z wenecji euganejskiej osiągnąć szczyty popularności. Pozostaje jeszcze kwestia jakości i smaku - w czym Prosecco wypada gorzej od swojego francuskiego odpowiednika. Co jednak pokazują statystyki sprzedażowe - mniej złożony od szampana smak nie odstrasza klientów, a możliwości podania trunku zwiększają ilość okazji, dla których można sięgnąć po włoskie wino musujące.

Sposób podania

Wyjątkowy smak oraz struktura nagazowania sprawiają, że Prosecco można podawać na wiele sposobów. Choć znawcy uparcie stoją przy twierdzeniu, że włoskie wino musujące najlepiej sprawdza się jako aperitif, wiele osób porzuca sztywne zasady idąc w stronę eksperymentów i poszerzając horyzonty nowych smaków. Mowa oczywiście o drinkach, które są idealnym rozwiązaniem na różne imprezy.

Zacznijmy jednak od podstaw, a te zamykają się w pionowych kieliszkach o kształcie tulipana. W taki właśnie sposób najczęściej spożywa się spumante - najbardziej musującą, a zarazem najpopularniejszą wersję wina Prosecco. Mniej nagazowany odpowiednik - frizzante - trafia także do innych kieliszków, głównie z uwagi na pełnioną przez siebie rolę aperitifu. Nie bez powodu, bowiem włoskie wino musujące doskonale sprawdza się w towarzystwie potraw z białego mięsa, owoców morza, deserów, a także lekkiej kuchni włoskiej pełnej makaronów czy risotto. W przypadku drinków, można sięgnąć po oba rodzaje wina Prosecco - zarówno frizzante jak i spumante. Co można przygotować?

Aperol Spritz

Jednym z najpopularniejszych koktajli alkoholowych na bazie włoskiego wina musującego jest Aperol Spritz. Drink doskonale sprawdza się jako aperitif, a do przygotowania potrzebne będzie 150 ml Spumante Extra Dry (my sięgnęliśmy po Casa Gheller), 100 ml Aperolu, 50 ml gazowanej wody i kostki lodu. Przygotowując koktajl najpierw do kieliszków wrzucamy kostki lodu, a następnie dolewamy odmierzone ilości wina Prosecco, Aperol i wodę gazowaną.

Martini Royale

Drink Martini głównie kojarzony jest z przygodami Jamesa Bonda. Tym razem jednak zaproponujemy nieco inne wydanie alkoholowego koktajlu. Do jego przygotowania wykorzystamy:

Kieliszki do wina wypełniamy lodem, dodajemy Prosecco i Martini, na końcu cały sok z limonki. Całość można udekorować listkami mięty.

Sgroppino

Ostatnią z naszych propozycji drinków jest Sgroppino. Przepis, za którym stoi Pietro Caldarelli, choć nie tak popularny jak wspomniany wcześniej Aperol Spritz, będzie doskonałym uzupełnieniem spotkań w gronie rodziny lub znajomych. Do przygotowania posłużą:

30 ml schłodzonego Prosecco Brilla

15 ml wódki

2 małe gałki sorbetu cytrynowego (można użyć lodów cytrynowych) 

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania aksamitnej konsystencji, po czym rozlewamy do schłodzonych kieliszków.

Dla każdego?

Czy Prosecco jest winem musującym dla każdego? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Miłośnicy złożonych smaków oraz szukający wyszukanego alkoholu na wyjątkową okazję z pewnością sięgną po butelkę francuskiego szampana. Dla nas Prosecco to przykład na to, że możliwe jest stworzenie alkoholu wyrywającego się schematom, różnorodne niczym whisky, do picia nie tylko w czystej postaci, ale także w formie drinków. To właśnie stoi za wyjątkowością wina Prosecco - niebanalność, której powinien zakosztować każdy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium