do kasy suma: 0,00 zł

Jak smakują najstarsze wina świata?

Jak smakują najstarsze wina świata?

Gruzja to jeden z tych krajów, którego kultura na dobre zagościła w naszym kraju. Widać to chociażby w rosnącej ilości lokali serwujących gruzińskie potrawy. Nic w tym dziwnego, gdyż zapiekane placki chaczapuri czy charakterystyczne pierożki chinkali z powodzeniem podbijają kolejne podniebienia Polaków. Skoro więc już o kuchni mowa, trudno nie wspomnieć gruzińskich win, których niepowtarzalny smak i aromat doceniany jest na całym świecie. Czym szczególnym wyróżnia się trunek?

Najstarsze z najstarszych

Region Gruzji - bogaty w tereny górskie, o wyjątkowym, łagodnym klimacie - zdaje się być wręcz stworzony do produkcji wina. Zdawano sobie z tego sprawę już kilka tysięcy lat przed naszą erą. Jak bowiem dowodzą znaleziska archeologiczne, najstarszym na świecie obszarem uprawiającym winorośl jest właśnie Gruzja. Co więcej, licząca tysiąclecia tradycyjna technika wytwarzania tego niezwykłego trunku przetrwała po dzień dzisiejszy, będąc wpisaną na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO.

W idealnych warunkach

Tradycyjne wino gruzińskie powstaje w specjalnych glinianych naczyniach zwanych "kwewri". Winogrona są wyciskane, a następnie sok, skórki winogron i łodygi zamykane w ogromnych amforach. Te z kolei przechowywane są w piwnicy zwanej "marani" będąc zakopanymi w ziemi, gdzie przez okres blisko 6 miesięcy trunek przechodzi proces dojrzewania. W ten sposób udaje się uzyskać idealne warunki i stałą temperaturę - niezależnie od pory roku.

Zakorzenione w kulturze

Turyści wybierający się do Gruzji często wspominają wyjątkową gościnność Gruzinów i poczęstunek winem własnej roboty. Wytwarzanie słynnego trunku nie jest bowiem przywilejem winnic, ale praktycznie każdego gospodarstwa domowego. Tradycję w szczególności kultywują mieszkańcy wsi, korzystając z własnych upraw winorośli i przydomowych piwnic. Silne zakorzenienie produkcji wina w kulturze gruzińskiej widać przy otwarciu "kwewri", które jest niezwykle ważnym wydarzeniem dla mieszkańców. Po rozlaniu trunek szybko ląduje na stole, będąc nieodzownym elementem wspólnych biesiad zwanych "suprami".

Szczepy sekretem smaku

Wina gruzińskie - podobnie jak trunki z Włoch, Francji czy Hiszpanii - różnią się smakiem w zależności od regionu i wykorzystanych odmian winorośli. Choć w całym kraju można wskazać blisko 400 gatunków winogron, w produkcji wina z Gruzji wykorzystuje się około 40 z nich. Wśród najpopularniejszych odmian znajdują się szczepy ojaleshi, mtsvane, kisi, saperavi, usakhelauri, rkatsiteli, aleksandreuli. Każde z nich charakteryzuje się nieco innym smakiem, procesem uprawy i rodzajem trunku, na które zostaje przeznaczone. To wszystko sprawia, że wina gruzińskie są tak wyjątkowe.

Słowem o regionie

Skoro jesteśmy już przy szczepach, warto wymienić popularne regiony winiarskie Gruzji. Poprzez występowanie nieco innych warunków w różnych częściach kraju, można na nich spotkać inne odmiany winorośli. Te z kolei - jak już wiemy - charakteryzują się innym aromatem i mają ogromny wpływ na smak produkowanego trunku. Najpopularniejsze regiony, na których wytwarzane jest wino gruzińskie to:

  • Kakheti - największy i najważniejszy region, położony w dolinie rzeki Alazani i zajmujący ponad 22 tys. hektarów. Powstają na nim głównie czerwone wina, a winnice korzystają ze szczepu saperavi - jednego z najważniejszych w kraju,

  • Imereti - drugi co do wielkości region winiarski w Gruzji, znany z produkcji białych win ze szczepu imeretian,

  • Racha-Lechkhumi - położony w zachodniej Gruzji, słynący z produkcji to region winiarski czerwonych win ze szczepu winorośli Aleksandrouli,

  • Samegrelo - region winiarski ulokowany w zachodniej Gruzji, wyróżniajacy się produkcją białych win ze szczepu Ojaleshi,

  • Kartli - położony centralnej części kraju, produkujący czerwone i białe wina z różnych odmian winorośli.

Nowoczesna tradycja

Choć tradycyjna metoda przetrwała do dziś, wiąże się z pewnymi ograniczeniami dla masowego wytwarzania. Jak zatem do komercyjnego wyrobu wina z Gruzji podchodzą współczesne winnice? Większość z nich wytwarza trunek z poszanowaniem tradycji, choć stosując nowoczesne metody. Przykładowo gliniane amfory zostały zastąpione dębowymi beczkami i stalowymi kadziami, by możliwa była produkcja na większą skalę i z szerszymi możliwościami dla kompozycji smakowych. Mimo tego sama metoda przechowywania i fermentacji pozostała niemal bez zmian. Dzięki temu trunek wina gruzińskie zachowały swoją unikatowość smaku we współczesnym wydaniu.

Rodzaj i smak

Często mówi się, że wino gruzińskie jest dość słodkie i posiada wyczuwalne aromaty owoców. Nie jest to do końca prawda. Choć nie brakuje trunków o wskazanym profilu, ich wachlarz jest znacznie szerszy. Regiony winiarskie i mikroklimat, uprawa winorośli czy sposób dojrzewania to tylko kilka czynników, jakie znajdują odzwierciedlenie w różnorodności gruzińskich win. Na rynku można spotkać przede wszystkim białe i czerwone wino z Gruzji, nieco rzadszym widokiem jest różowe. Co ciekawe, z jednego szczepu powstają trunki o różnej gamie słodyczy - od wytrawnych po słodkie.

Wina gruzińskie występują w kilkudziesięciu odmianach. Choć w naszej ocenie warto spróbować każdej z nich, można na start wypróbować jedną z butelek z naszego sklepu. Co polecamy? Oto kilka z wyśmienitych win, jakie znajdziesz w naszej ofercie:

  • Marani Pirosmani Red Medium Dry - półwytrawne wino, z wyczuwalnym w ustach aromatem jeżyn, owoców leśnych i śliwki. Przyjemne połączenie owocowej słodyczy i kwasowości. Idealne do potraw z grilla, wędzonek i serów;

  • Marani Ojaleshi - wytwarzane z winogron Ojaleshi, półsłodkie wino gruzińskie o rubinowym zabarwieniu, z wyczuwalnymi w smaku aromatem wiśni i malin oraz akcentem białego pieprzu. Doskonale komponuje się z deserami i ciastami owocowymi;

  • Marani Saperavi - czerwone wino wytrawne, otrzymywane z najpopularniejszego szczepu Saperavi, w ustach owocowe (konfitura wiśniowo-truskawkowa) i mocno pikantne (pieprz i papryka), ale zrównoważone. Dostępne też jako różowe (Rose). Polecane do pieczonych lub grillowanych mięs i serów;

  • Marani Mtsvane – białe wino wytrawne z owoców szczepu o tej samej nazwie. Posiada słomkowy kolor, w aromacie kwiatowe (jabłoń i akacja), w smaku świeże, z wyczuwalną gruszką i miodem. Polecamy do białego mięsa, owoców morza i sałatek;

  • Marani Tsinandali – kolejne białe wino wytrawne, wysoko cenione dzięki szczególnemu rejonowi uprawy winorośli i apelacji. Wytwarzane z kupażu dwóch odmian winogron: Rkatsiteli i Mtsvane. W bukiecie obecne nuty kwiatów, owoców tropikalnych, wanilii i skórki chleba. Przyjemna kwasowość zamyka cytrusowe wykończenie. Trunek sprawdza się w akompaniamencie ryb, drobiu, sałat i serów;

  • Marani Khvanchkara – półsłodkie wino, będące jednym z najpopularniejszych w swojej grupie, stanowiące część gruzińskiej kultury. Tworzone z kupażu szczepów Aleksandreuli i Mujuretuli. Ma świeży, delikatny smak jeżyn, dzikiej róży, rodzynek i migdałów. Doskonałe jako aperitif lub do deserów;

  • Marani Mukuzani – czerwone wino wytrawne, uznawane powszechnie za ikonę gruzińskiego wina. Wytwarzane ze szczepu Saperavi, o złożonym smaku. Posiada wyraziste aromaty kawy, czekolady, tytoniu, czarnego pieprzu, wanilii, dojrzałych wiśni i owoców leśnych. Jedna z naszych ulubionych pozycji. Bardzo dobrze komponuje się na stole z dziczyzną, dzikim ptactwem, mięsem duszonym i pikantnymi potrawami.

Dobre, a tanie

Wino gruzińskie to doświadczenie, którego powinien spróbować każdy miłośnik winogronowego trunku. Pod względem jakości nie ustępuje drogim pozycjom z francuskim czy włoskim rodowodem. Ba, produkt z Gruzji wyróżnia cena, która jak na oferowany smak jest niezwykle atrakcyjna. Czy warto zatem przechodzić obojętnie obok takich przysmaków? W naszej ocenie zdecydowanie nie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium