do kasy suma: 0,00 zł

Burbon - amerykańska whiskey

Burbon - amerykańska whiskey

Burbon czyli amerykańska whiskey produkowana z kukurydzy i innych zbóż powstała w XVIII wieku. Od tego czasu popularność tego trunku stale rośnie, a mimo to zdecydowana większość produkcji, bo szacuje się, że aż 95% to produkt destylarnii ze stanu Kentucky, a miasto Bardstown nazywane jest „światową stolicą burbona”. Co jest wyjątkowego w tej odmianie whiskey i czemu zawdzięcza swoją popularność? 

Whiskey z kukurydzy 

Żeby burbon był burbonem, destylat musi powstać z mieszanki kukurydzy (od 50 do 70%) oraz żyta lub jęczmienia. Następnie jak każda whiskey leżakuje w dębowych beczkach, żeby nabrać odpowiedniej barwy oraz unikalnego smaku. Podobnie jak w przypadku szampana, żeby kukurydziana whiskey mogła ubiegać się o miano burbona musi pochodzić ze Stanów Zjednoczonych. Od 1964 roku warunki jakie musi spełniać burbon reguluje federalne rozporządzenie:

  • alkohol musi być zrobiony z zacieru zawierającego nie mniej niż 51% kukurydzy

  • destylat może zawierać maksymalnie 80% zawartości alkoholu

  • do beczki można wlać płyn o maksymalnej zawartości czystego alkoholu na poziomie 65%

  • jeśli destylat ma mniej niż 40% zawartości alkoholu nie może być nazwany bourbonem

  • prawdziwy bourbon może dojrzewać jedynie w nowych zwęglonych dębowych beczkach

  • nie może zawierać żadnych dodatków

Od kogo się zaczęło

Choć oficjalnie nie wiadomo, kto jest odpowiedzialny za wynalezienie burbona, to uważa się, że pierwszego burbona wyprodukował protestacki duchowny Elijah Craig. Z kolei nazwę trunku zawdzięczamy Jacobowi Spearsowi, który jako pierwszy oznaczył swój produkt jako Bourbon Whiskey, podkreślając tym samym pochodzenie trunku czyli hrabstwo Bourbon w stanie Kentucky. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium