Marani Napareuli jest czerwonym wytrawnym winem pochodzącym z Gruzji. Napareuli oznacza szczególny rejon uprawy winorośli, z apelacją i gwarancją pochodzenia. Marani Napareuli powstaje w 100% ze szczepu Saperavi.
Wino charakteryzuje się głębokim czerwonym kolorem. Wino o delikatnym aromacie jeżyn i czarnej porzeczki z wyraźnymi nutami owoców leśnych. Ekstraktywne i oleiste z przyjemnym jedwabistym smakiem, zaokrąglone i dość długie. Mocne, ładnie rozpuszczone taniny.
Polecane do czerwonego mięsa, dziczyzny, mięs pieczonych, drobiu i twardych serów.
Temperatura serwowania: 16-18°C
- Pojemność
- 0,75L
- Kraj
- Gruzja
- Zawartość alkoholu
- 10,1%-15%
- Kolor wina
- Czerwone
- Musujące
- n/d
- Region wina
- Napareuli
- Szczepy wina
- Saperavi