Rum Kuna to rum produkowany w porozumieniu między Panamą a Bordeaux we Francji. Stanowi interesującą mieszankę tradycji robienia rumu. Świeżo wyciskany sok z trzciny cukrowej jest poddawany fermentacji, a następnie destylowany przed umieszczeniem w dębowych beczkach, wcześniej wykorzystywanych do produkcji Bourbonu.
Po 5 do 8 latach spędzonych w beczkach po Bourbonie, rum jest mieszany i przelewany do beczek po winie klasy Grand Cru Château Pape Clément, gdzie leżakuje przez 6 miesięcy, przed finalnym procesem redukcji i butelkowania.
Aromat: wanilia, karmel, owoce
Smak: wanilia, karmel, ciemna czekolada, palony tytoń
Finisz: średnio długi, słodki, delikatnie pikantny
- Pojemność
- 0,7L
- Kraj
- Francja
- Wiek
- n/d
- Zawartość alkoholu
- 30,1%-40%