Jägermeister to likier ziołowo-korzenny o słodko-gorzkim smaku, zawierający 35% alkoholu. Recepturę opracował w 1934 roku Curt Mast - myśliwy i gorzelnik. Otrzymywany jest w wyniku macerowania w spirytusie 56 ziół i przypraw korzennych. Dokładny skład jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Proces macerowania, prowadzony w dębowych beczkach, trwa około roku. Następnie macerat jest filtrowany, rozcieńczany wodą i alkoholem oraz doprawiany karmelem. Według producenta najlepiej smakuje schłodzony do -18 °C.
Jägermeister — jego wyrazisty charakter wynika z sekretnej receptury i niezmiennego od lat procesu produkcji
Stara, oryginalna receptura, której do dziś przestrzegają mistrzowie gorzelnictwa, pozostaje tajemnicą. Jawne są natomiast niektóre składniki oraz kroki procesu, który sprawia, że mieszanka ziół zamienia się w likier o zrównoważonym, słodko-ziołowym smaku. Zrównoważony smak zawdzięczamy właśnie tradycyjnemu procesowi produkcji i wysokiej jakości składnikom.
Pierwszym krokiem wytwarzania ziołowego likieru jest trwająca kilka tygodni maceracja, czyli namaczanie starannie dobranych ziół i innych składników w 70% wodnym roztworze alkoholu. Zioła, owoce, korzenie, kwiaty i przyprawy, takie jak m.in. żeń-szeń, skórki cytrusów, lukrecja czy goździki, przed rozpoczęciem macerowania są mielone na odpowiednią grubość, aby esencja ziół mogła przeniknąć do płynu.
Materiał bazowy otrzymany w wyniku maceracji i wstępnej filtracji ma końcowo nieco więcej niż 50% obj. alkoholu. Następnie "likier" powoli dojrzewa — baza uwielbianego na całym świecie likieru musi odleżeć w odpowiednio przygotowanych dębowych beczkach cały rok, aby dojrzeć. Co to znaczy, że beczki są odpowiednio przygotowywane? Kiedy alkohol leżakuje w beczkach, przejmuje aromaty z drewna. W przypadku Jägermeistera pierwsze skrzypce mają grać zioła, dlatego beczki są pozbawiane żywicy i garbników.
Po roku zawartość beczek jest ponownie filtrowana, a później łączona z karmelem, cukrem, alkoholem i wodą. Od tego momentu nie brakuje już wiele, aby płyn trafił do klasycznej zielonej butelki — wystarczy, że przejdzie analizę chemiczną i trafi do zbiorników rozlewni.
Receptura, proces, czas — wszystko to jest niezbędne, abyś mógł zakupić Jagermeister 0,7l dostępny w sklepie galeriaalkoholi.pl i cieszyć się nim w swojej ulubionej formie.
Jagermeister 0,7 — cena butelki kultowego "likieru z jeleniem"
Jägermeister to coś więcej niż tylko likier ziołowy — to symbol tradycji, jakości i doskonałości. Niezależnie od tego, czy jest podawany solo, czy w koktajlu, Jägermeister pozostaje klasykiem, który z pewnością doda charakteru każdej okazji.
Chcesz zaopatrzyć się w swoją własną butelkę? Poniżej znajdziesz informacje o tym, ile orientacyjnie kosztuje Jagermeister 0,7l i inne pojemności.
W przypadku Jagermeister 0,7 cena zazwyczaj jest przystępna w porównaniu do innych popularnych likierów. Często można znaleźć go w cenie ok. 90 zł lub nieznacznie poniżej tej kwoty. Mniejsza butelka — 500 ml — zazwyczaj jest dostępna poniżej 70 zł. W sklepie galeriaalkoholi.pl dostępny jest także wariant butelki o pojemności 100 ml, który rzecz jasna jest najtańszy.
- Pojemność
- 0,7L
- Kraj
- Niemcy
- Zawartość alkoholu
- 30,1%-40%