Jack Daniel's Gold to wyjątkowa, limitowana edycja bursztynowej Tennessee whiskey. Destylarnia w Lynchburgu zaprezentowała trunek w 2013 roku, jako produkt luksusowy, kierowany głównie na rynki azjatyckie. Pierwsze butelki trafiły do sprzedaży na lotnisku w Singapurze. Od tego czasu Jack Daniel's Gold cieszy podniebienia koneserów i smakoszy. To obowiązkowa pozycja dla fanów amerykańskiej firmy.
Kiedy w 1866 roku Jasper Newton Daniel, zwany Jackiem, wytwarzał swoją pierwszą partię Tennessee whiskey, z pewnością nie spodziewał się, że 150 lat później będzie to najbardziej rozpoznawalny złoty trunek na świecie. Młody Jack postawił wszystko na jedną kartę i odkupił od znajomego pastora destylarnię w Lynchburgu, w której złoty płyn wytwarzany do dzisiaj. Paradoks polega na tym, że w całym hrabstwie wciąż obowiązuje prohibicja!
Sekretu smaku i aromatu trunku można doszukiwać się w umiejętnościach pierwszego Distiller Mastera, którym był niewolnik Jacka, afroamerykański gorzelnik - Nathan „Nearest” Green. To on, później już oficjalnie zatrudniony i wolny człowiek, stał się źródłem wiedzy z zakresu filtracji, destylacji i maturacji trunków dla twórcy firmy Jack Daniel's.
Początkowo marka produkowała jedynie klasyczne Tennessee whiskey z czarną etykietą. Z czasem, wraz z rozwojem firmy, która ponad wszystko ceni sobie tradycję, destylarnia wyszła z nowymi propozycjami. Jedną z nich, zdecydowanie wartą kosztowania, jest Jack Daniel's Gold No. 27.
Receptura zacieru Jacka Danielsa nie zmieniła się od dekad. Od początku istnienia marki, 80% kukurydzy, 12% jęczmienia i 8% żyta stanowiło balans idealny. Proporcja sprawia, że smak bursztynowego płynu, jest perfekcyjnie zrównoważony. Żyto zapewnia pieprzne nuty, a jego gorycz jest równoważona przez słodką kukurydzę. Przemyślany zacier to kwintesencja tradycji i amerykańskiego ducha.
Baza złotego trunku, podobnie jak w przypadku wszystkich odmian Jacka Danielsa, utrzymana jest w bezkompromisowych standardach. Podstawą whiskey z Lynchburga od lat pozostaje krystalicznie czysta woda z jaskini Cave Spring Hallow. Co w takim razie wyróżnia Jacka Danielsa No. 27 na tle innych Tennessee whiskey? Odpowiedź to: podwójna maturacja i filtracja.
Zacznijmy jednak od początku. Pierwszym krokiem całego procesu jest pionowa destylacja. Następnie dochodzi do filtracji (charcoal mellowing), trwającej 3-5 dni, podczas której umieszczony w kadziach węgiel z drzewa dębowego ulega wypaleniu. Trunek dojrzewa początkowo w dębowych beczkach, a następnie jest ponownie filtrowany. Swoją podróż kończy butelkowaniem, które poprzedza drugie beczkowanie – tym razem w beczkach klonowych. Zabieg leżakowania destylatów w dwóch rodzajach beczek sprawia, że whiskey nabiera luksusowego, gładkiego smaku oraz niesamowitej łagodności.
Jack Daniel's Gold zawdzięcza swoje wyszukane i delikatne walory smakowe przemyślanemu procesowi produkcji. Cała operacja nie byłaby możliwa bez Master Distillera, których do tej pory marka Jack Daniel's miała jedynie siedmiu. Główny degustator marki zatwierdza finalnie produkt, gdy trunek osiągnie oczekiwany smak, kolor i aromat.
Aromat: aromat wanilii i miodu, nuta skórki pomarańczy, syrop klonowy;
Smak: delikatny, słodki, finezyjny, wyczuwalny syrop klonowy i miód;
Finisz: długo utrzymujący się w ustach, delikatny z nutą owoców;
- Pojemność
- 0,7L
- Zawartość alkoholu
- 30,1%-40%
- Wiek
- n/d
- Kraj
- USA
- Typ whisk(e)y
- Single Barrel
- Region whisk(e)y
- Tennessee