Jack Daniel’s – amerykańska Tennessee whiskey, produkowana od 1866 roku. Filtrowanie przez ponad 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego przez okres około 10 dni nadaje jej łagodny smak.
Wynaleziony został przez Jasera Newtona "Jacka" Daniela w destylarni w małej miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee w USA. Firma zarejestrowana przez niego jest pierwszą i najstarszą oficjalnie zarejestrowaną destylarnią w Stanach Zjednoczonych.
Aromat: lekki i gładki z dużą ilością słodyczy, orzech, wanilia, węgiel drzewny, banan, gruszka, kukurydza, dąb, cynamon, gałka muszkatołowa
Smak: słodki, kukurydza, dąb, wanilia, karmel, toffi, melasa, syrop klonowy, węgiel drzewny, skóra, tytoń, cytrusy
Finisz: delikatny, słodki, wanilia, karmel, orzechy, zwęglony dąb
- Pojemność
- 3L
- Zawartość alkoholu
- 30,1%-40%
- Wiek
- n/d
- Kraj
- USA
- Typ whisk(e)y
- Tennessee Whiskey
- Region whisk(e)y
- Tennessee