Założona w 1839 r. destylarnia Dalmore znajduje się na północnym wybrzeżu Zatoki Firth of Cromarty w Północnej Szkocji. Wszystko tu sprzyja produkcji whisky, poczynając od wody z jeziora Loch Morie, położonego wysoko wśród wzgórz okalających zatokę, po złoty jęczmień rosnący na bogatych glebach wybrzeża wyspy Black Isle. Usytuowanie budynków na poziomie morza jest również korzystne, bowiem owiewa je nasycone bryzą morską powietrze. Dzięki temu zwrócony w stronę morza podściółkowy magazyn zapewnia idealne warunki dla starzenia alkoholi z Dalmore.
Słynne poroże, symbol umieszczony na każdej butelce, nawiązuje do legendy rodu Mackenzi – XIX-wiecznych właścicieli destylarni. W 1263 r. przodek klanu ocalił na polowaniu króla Szkocji Aleksandra III przed rozszalałym jeleniem, za co otrzymał szlachectwo i herb z wizerunkiem rogatego łba zwierzęcia.
Dalmore 12y dojrzewa przez 9 lat w beczce po Burbonie z amerykańskiego dębu, a następnie jest ostrożnie dzielona. Jedna połowa kontynuuje dojrzewanie w beczkach po Burbonie, a druga połowa jest przenoszona do 30-letniej beczki po Matusalem Oloroso Sherry.Dzięki temu Dalmore 12y nabywa wspaniałej kompleksowości i intensywnej barwy z refleksami rubinu.
Aromat: pomarańcze i ciemne śliwki z nutą czekolady, aromatyczne przyprawy
Smak: elegancki i bogaty, cytrusy z nutą ciasta czekoladowego, kawy i cynamonu, sherry i delikatna wanilia
Finisz: długi, wyraźnie kawowy z muśnięciem czekolady
- Pojemność
- 0,7L
- Zawartość alkoholu
- 30,1%-40%
- Wiek
- 12-letnia
- Region whisk(e)y
- Highland
- Kraj
- Szkocja
- Typ whisk(e)y
- Single Malt