Aberfeldy 21Y to wyjątkowa whisky, której produkcja opiera się na wykorzystaniu wody ze źródła Pitilie Burn, wypływającego na obszarze bogatym w złoża złota. Proces produkcji tej whisky wyróżnia się długą fermentacją zacieru jęczmiennego oraz destylacją w miedzianych alembikach, co nadaje jej charakterystyczny smak. Whisky ta dojrzewa w starannie wyselekcjonowanych dębowych beczkach, gdzie nabiera doskonałej równowagi i subtelnych nut miodowo-korzennych.
Aberfeldy 21Y jest najstarszą propozycją w podstawowej ofercie destylarni. Wyprodukowana z destylatów leżakujących przez minimum 21 lat w beczkach po Sherry oraz po bourbonie.
Aromat: miód i owoce ze szczyptą wanilii i palonego drewna
Smak: pomarańcze, przypominający dobry likier
Finisz: długi, pikantny, mocno wytrawny
- Pojemność
- 0,7L
- Zawartość alkoholu
- 30,1%-40%
- Wiek
- 21-letnia
- Region whisk(e)y
- Highland
- Kraj
- Szkocja
- Typ whisk(e)y
- Single Malt